Pro Arte Utili etsii uusia näkökulmia kalustesuunnitteluun

2017-11-15 00:00:00 2017-11-26 00:00:00 Europe/Helsinki Pro Arte Utili etsii uusia näkökulmia kalustesuunnitteluun Näyttely esittelee Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijoiden tuoreita näkemyksiä kalustesuunnitteluun ja sen muuttuviin tarpeisiin. Taustalla on vuosien tutkimushanke. http://design.aalto.fi/fi/midcom-permalink-1e7c478ebd9ca58c47811e799b7e5740e8b8b9a8b9a Gallery Lemmetti,Yrjönkatu 8, 00100, Helsinki

Näyttely esittelee Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijoiden tuoreita näkemyksiä kalustesuunnitteluun ja sen muuttuviin tarpeisiin. Taustalla on vuosien tutkimushanke.

15.-26.11.2017

Pro Arte Utili -näyttely perustuu muotoilun laitoksella toteutettuun tutkimushankkeeseen, jossa pyritään löytämään uusia näkökulmia kalusteiden kehittämiseen ihmisten tarpeita ja muuttuvia toimintaympäristöjä ajatellen. Esillä on kuuden nuoren muotoilijan teokset sekä niiden syntyyn johtanutta tutkimusaineistoa. Osa teoksista on muodoltaan perinteisiä kalusteita, osassa liikutaan kalusteen ja tilan välisessä rajapinnassa. Tutkimuksissaan muotoilijat ottavat kukin omalla tavallaan kantaa siihen, millä tavoin kalustesuunnittelua voi lähestyä.

Kaija Aalto tutkii oppimisympäristöjä ja niiden kalustamista käyttäjäkeskeisiä menetelmiä käyttäen. Aija Hannulan tutkimus perustuu muotoon ja geometriseen sommitteluun. Jaakko Hyvärinen keskittyy valmistusmenetelmien ja materiaalien tutkimukseen ja sitä kautta laserleikkauksen mahdollisuuksiin kalustemuotoilussa. Mette Kahlos tutkii valon ja materiaalien vaikutusta tilaan ja muotoon. Anna Lampinen tekee materiaalitutkimusta perehtyen joustaviin materiaaleihin, sidoksiin ja tekstiileille ominaisten piirteiden mahdollisuuksiin kalustesuunnittelussa. Essi Similä taas pohtii tutkimuksessaan kalustemuotoilun nykytilaa ja etsii ratkaisuja katutaiteen menettelytapojen kautta.

“Olen tutkimushankkeen myötä saanut tukea ja vapauden kehittää omaa taiteellista näkemystäni. Osa projektista on ollut mahdollista toteuttaa myös konkreettisesti, mikä on harvoin mahdollista näin pitkällä kaavalla. Kun työ ei ole jäänyt vain idean asteelle, olen päässyt syventymään aiheeseen ja käymään läpi mitä vastaava prosessi työelämässä vaatii”, kertoo Mette Kahlos.

 

Näyttely ottaa myös kantaa kalustesuunnittelun nykytilanteeseen Suomessa. “Merkittävä kalustesuunnittelun perinteemme ei säily ilman käänteentekeviä uudenlaisia ratkaisuja. Useamman vuoden kestänyt tutkimushanke on mahdollistanut muotoilun opiskelijoille pitkäjänteisen keskittymisen yhteen teemaan ja sen tutkimiseen”, kertoo Aalto-yliopiston emeritusprofessori Jouko Järvisalo, joka yhdessä yliopistonlehtori Martin Relanderin kanssa on toiminut tutkimushankkeen vetäjänä. Hanketta on tukenut Huonekalusäätiö. Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 14.11. 2017 klo 17–19!

Aika: 15.11.–26.11.2017, ma–pe 12–18, la–su 12–16

Paikka: Gallery Lemmetti, Yrjönkatu 8, 00120 Helsinki